Medonosno drvo.


Nevjerojatno ali istinito: cvijet Paulownie je i medonosan. Kod nas nepoznat, u Kini se med Paulownie proizvodi više od 2000 godina i čini 90% njihove ukupne proizvodnje ovog eliksira. Pošto nitko kod nas nema preciznih informacija, kombinacijom raznih izvora došli smo do toga da 1ha odrasle Paulownie daje nešto malo više od 1000kg meda. Ne držite nas za riječ, vrijeme će pokazati točno. Ono što je još interesantnije za pčelare je da Paulownia cvijeta prije bagrema te se na taj način produžava sezona paše.

Što se tiče izbora sorti, nema nekih bitnih razlika po pitanju medonosnosti. Koju god da odaberete, nećete pogriješiti.

Ono što je sigurno je da pošto je pčelarima prije svega bitan cvijet, a ne stablo niti brzina rasta, sasvim je opravdano koristiti sadnice dobivene iz sjemena i reznica. Iako su za nas, odnosno drvnu industriju i plantažni uzgoj, sadnice iz sjemena i reznica apsolutno neprihvatljive jer su neupotrebljive, pčelari će dobiti drvo koje će moći eksploatirati.

Ono što i njima ipak sugeriramo je da objedine lijepo i korisno te da se odluče za naše hibridne sadnice koje će im donijeti dodatnu vrijednost: medonosne su isto kao i ukrasne ali, svake desete godine mogu očekivati i dodatne prihode od sječe.