Paulownia sadnja


U ovo moderno doba, svi živimo brzim životom kako bismo sebi i svojim obiteljima osigurali stabilnost. Uglavnom ovisimo o nekom poslu kojemu posvećujemo veliki dio našeg vremena. I zaista se dokazala floskula „vrijeme je novac“.
Kakve to veze ima sa plantažama Paulownie? Evo kakve:
Paulownia nije samo interesantna zbog svojih nevjerojatnih karakteristika (brz rast, pravilan rast, široka upotreba biljke, itd), već, koliko nam se čini iz dosadašnjeg iskustva, prije svega jer ne zahtijeva da svako jutro idete u polje sa motikom u rukama. Ne kažem da joj nije potrebna njega… potrebna je, pogotovo u prve dvije godine dok se biljka ne osamostali i ne odrveni. Poslije toga, Paulownia će rasti, i s nama, i bez nas …
Paulownia je zahvalna biljka što se tiče njege. Atraktivna je upravo zato što ne zahtjeva da bdijete nad njom. 70% osoba koje nam se javljaju su zainteresirane upravo za ovu priču jer mogu uskladiti svoje profesionalne obaveze i uzgoj Paulownie.
Ali treba jasno reći da, ma koliko sama biljka Paulownie bila otporna i žilava , osnivanje plantaže je nešto sasvim drugo i zahtijeva informiranost, planiranje i stručnost.  Plantaža će trajati najmanje 70 godina. Dug period. Krucijalno je da se uz stručan savijet, nađu najbolja rješenja za svakoga ponaosob.
Ovo je Gemini Paulownia preporuka kako stići do eksploativnog zasada paulovnije u 4 koraka:

Korak 1 -  Sakupljanje informacija
Informirajte se što bolje!!!
To „bolje“ ne znači da trebate sve da prihvatiti zdravo za gotovo: idite na relevantne stranice, razgovarajte sa stručnjacima, sa ljudima koji već imaju iskustva sa Paulowniom. Obavezno tražite da vam se daju konkretni kontakti i reference. Gdje su njihovi zasadi, ko je i kada posadio. Nazovite, obiđite. Već će ove mjere isfiltrirati mnoge nepouzdane amatere i preprodavače
Što se nas tiče, uvijek ćemo vam reći otvoreno da li ovo je ili nije priča za vas. Na našoj stranici ćete vidjeti isključivo autentične slike koje imaju i ime i prezime. Tekstovi su također originalni. A na kraju, rado ćemo vas dočekati  i pokazati uživo kako sve to izgleda. Ovo je ujedno i

Korak 2 – Obilazak opskrbljivača
Sljedeća neophodna etapa je „put pod noge“. Potrošite malo goriva i obiđite opskrbljivača. Nećete uštedjeti time što će vam neko sadnice dostaviti na kućnu adresu. Idite na lice mjesta i pogledajte uvjete proizvodnje, popričajte, vidite sa kime imate posla i obavezno neka vam daju reference. Oni koji se ovim poslom bave ozbiljno će vam dati kontakte ili vas osobno odvesti na plantaže. A da budemo sasvim jasni, nema nas mnogo koji vam žele pokazati realizirane projekte. Oni drugi možda nikada i nisu videli Paulowniu.

Korak 3 – osobno planiranje zasada
Obavezna etapa kod nas je personalizirano planiranje zasada. To znači da dajemo osobna rješenja zasada ponaosob u odnosu na date uvjete. Djelovat će vam jasnije ako ilustriram primjerom: nisu isti zahtevi osobe koja živi i radi u Zagrebu, a ima zemlju u nekom okolnom selu, a pritom osim nasljeđene zemlje ima samo dobru volju, i s druge strane, zemljoradnika koji planira zasad u okviru svog gospodarstva i koji je opremljen kompletnom mehanizacijom i, naravno svojim iskustvom.
Kada dođe do toga, u odnosu na vaše uvjete i namjenu plantaže, odlučit ćemo zajedno o načinu i periodu sadnje kao i o vrsti hibrida.
Ne zaboravite da, kao svaka kultura pod vedrim nebom, i ova nosi svoju dozu rizika. Pogotovo što je to nova kultura gdje nemamo u nekim segmentima dovoljno vremenskog razmaka. Zato se dobro pripremite i svedite taj rizik na minimum. S tim u vezi je


Korak 4 – realizacija
Dobro ste se informirali, obišli, vidjeli, znate što želite. Rezervirali smo vam sadnice i dali smjernice. Došao je trenutak da se sve to realizira.
Prije nego što se sama sadnja obavi, posebnu pažnju pridajemo pripremi samog zemljišta. Veoma je bitno dati prostora toj mladoj biljci da pokaže sav svoj potencijal. I nemojte misliti da su vam za ovu kulturu neophodne skupocjene folije, sistemi za navodnjavanje i razni preparati. Može i bez toga.
Na kraju, sama sadnja je najlakši dio posla. Možete se ponositi, konačno ste dobili mlad, lijep i zdrav zasad. Nego, da li će biti isplativ? Odgovor je veoma jasan: ako ste odabrali kvalitetne hibridne InVitro, možete očekivati da će se sav vaš trud i financijski isplatiti.  
Ovo bi vas trebalo približiti vašem krajnjem cilju: plantaži Paulownie. Nadamo se da će vam ovo pomoći u vašem projektu. Nemojte se oko toga da nas kontaktirate. Gemini će vam rado odgovoriti na sva pitanja.