Općenite informacije


Paulownia ili carsko drvo, poznato u Japanu kao kiri drvo, pripada porodici Scrophulariaceae. Postoji desetak vrsta Paulownie, kao i niz hibrida. Svi su porijeklom iz Kine gdje se uzgajaju više od 3000 godina. Dvije najčešće uzgajane vrste u Kini su Paulownia Fortunei u vlažnim subtropskim predjelima južno od rijeke Jangce, te Paulownia Elongata iz toplih predjela sjeverno od rijeke Jangce.

Logično je pitati se zašto se Paulownia tek sada pojavljuje kod nas,kada je tako rasprostranjena u Kini i to već godinama. Stvar je u tome što su, preko udruženja uzgajivača, tek sada dostupne vrste koje trpe velike temperaturne razlike i koje su adaptirane na naše klimatske uvjete.

Do sada je Paulowniu odlikovalo mnogo izuzetnih karakteristika: brz i pravilan rast, velika iskoristivost biljke, laka obrada i kvalitetno industrijsko drvo, itd. No, nažalost i jedna loša: neotpornost na velike temperaturne razlike. Sada su u ponudi udruženja uzgajivača, zahvaljujući ukrštavanju,  hibridi koji su prilagođeni našim područjima i koji trpe zimi temperature do -29C, a ljeti do +45C:

PAULOWNIA ELONGATA I PAULOWNIA SHANTONG

Paulownia Elongata i Paulownia ShanTong tvrtke Gemini Paulownia, su visoko produktivna brzorastuća drveća koja su otporna na ekstremne temperature (-25 do + 45) i prilagođena našem podneblju. Tijekom svoje prve vegetacijske sezone, dosežu visinu od 6m, a svake sljedeće godine, u optimalnim uvjetima narastu za 3 do 4 cm u promjeru. Paulownia Elongata i ShanTong proizvedu do 1m3 tehničke građe visoke kvalitete u roku od 8-10 godina, ovisno o načinu uzgoja i od kvalitete tla.